jueves, 11 de junio de 2009

Clima i meteorologia. El canvi climàtic.

Desafortunadament la majoria de periodistes ignoren el que és climatologia i el que és meteorologia. Sovint en els comentaris de informacions futbolístiques trobem "per condicions climatològiques es va suspendre el partit". Això és una greu errada. S´hauria de dir per condicions meteorològiques. Una cosa és el temps que fa aquell dia, que és la meteorologia, i un altre la successió de tipus de temps que ha fet en aquell observatori durant molts anys, almenys 30 anys. Així per exemple és una tonteria dir a El Caire, per exemple, per condicions climatològiques es va suspendre el partit, per exemple, per la forta pluja. Ja sabem que el clima del Caire és desèrtic, però això no exclou que pugui ploure fort de tant en tant, per tant s´hauria de dir per les condicions meteorològiques es va suspendre el partit.

El clima és la successió de tipus de temps que fa en un lloc determinat durant almenys 30 anys. Comprèn tan els valors mitjans com els extrems. El clima no és un ens estàtic, sinó variable, pot canviar al llarg dels anys. Així per exemple a la Petita Edat del Gel (1600-1850) el clima d´Europa era força més fred que l´actual. Els canvis climàtics són freqüents al llarg de la història de la Terra. Actualment ens trobem en una fase interglacial, dintre de 2000 anys tornarem a una glaciació. Però com conseqüència de l´activitat antròpica, de la l´ús de combustibles fòssils i generació de gasos d´efecte hivernacle, dels canvis dels usos del sòl, etc. actualment estem en una fase de canvi climàtic. És un canvi climàtic nou a la història de la Terra, està provocat per l´acció humana, i això fins ara no havia succeït. El problema d´aquest canvi climàtic no és tan que canvia el clima sinó la rapidesa amb que ho fa. Segons el 4t IPCC la temperatura mitjana pujarà entre 1,4º i 5,8ºC en els propers 100 anys. Això provocarà una pujada del nivell del mar, canvis en els ecosistemes, en les produccions agrícoles i tindrà un fort impacte en les societats. L´únic que podem fer és mitigar els canvis o adaptar-nos a ells. Investigant en energies renovables és una bona proposta per adaptar-nos als canvis. Hi ha molta polèmica sobre si els climatòlegs estan guanyant molts diners en el canvi climàtic. Crec que aquesta polèmica és buida i mancada de contingut, hi ha molta uniformitat en tota la comunitat científica sobre si haurà canvi climàtic. El problema de la gent que va en contra del canvi climàtic és que diuen que no hi ha prou informació sobre els mecanismes del clima a la Terra. Això és cert, però és evident que s´ha demostrat en els últims 100 anys una relació causa-efecte entre l´augment del CO2 i la temperatura de la Terra. Cert que pot haver-hi en algunes regions, fins i tot força àmplies, una sèrie de retroalimentacions negatives que podrien frenar el canvi, fins i tot invertir-lo, implicant hiverns més freds. Així l´augment de l´aportació d´aigua líquida per la fusió del gel d´Amèrica del N podria frenar el corrent del Golf, la qual cosa implicaria que els hiverns a Europa fossin molt més freds que els actuals. Però una cosa no treu l´altra.

El millor que podem fer tots plegats és conscienciar-nos que si no hi ha un canvi en les nostres actituds la Terra serà un organisme del qual cada cop en podrem treure menys profit. Així el canvi climàtic es troba dins del canvi global, els canvis en els ecosistemes de la Terra fruit de la petjada humana són molt importants. Per tant hem d´actuar positivament. Al cap i a la fi, la Terra és la nostra llar, i l´hem de respectar, perquè si no Gaia es rebelarà contra nosaltres.

No hay comentarios: