domingo, 26 de febrero de 2012

Final de febrer extremadament càlid a Girona pel que fa a les màximes

Aquest final de febrer és extremadament càlid amb unes temperatures molt superiors a les habituals. En aquesta època de l'any hauríem de tenir 15ºC de màxima, no pas 24,8ºC com hem tingut avui a Girona-Sant Daniel. Aquesta màxima representa el 2n valor diari més alt des de 1884 a Girona, només superat pel 15 de febrer de 2007, en què s'assolí una temeperatura màxima de 26,5º. Avui la mínima ha estat de 0ºC a Sant Daniel. El promig de les temperatures màximes des del dia 21 de febrer és de 20ºC a Girona-Sant Daniel, cosa que significa que tenim el final de febrer més càlid en màximes des de 1884, superant el 1989-90 quue tenia 15º de mitjana. La tramuntana super calenta ha estat la responsable que avui hàgim tingut un valor tan alt del termòmetre. A Salt la temperatura màxima ha estat de 24,2º, després d'una mínima de 2,6º. A Salt-XOM 24,2º de màxima i 1,1º de mínima. A les Deveses la mínima ha estat de -1,4º i la màxima de 24,2º.
Un altre fet noticiable d'aquest mes és l'elevadíssima amplitud tèrmica en gairebé tots els dies. D'aquesta forma cal portar roba de recanvi, mentres al migdia podem anar gairebé d'estiu a la nit és imprescindible roba d'hivern. Per posar un exemple el dia 23 de febrer vam tenir 29,5º d'amplitud a Girona-La Vall de Sant Daniel, 24,8º de màxima i -4,7º de mínima. Això representa l'oscil·lació tèrmica més forta de qualsevol observatori de Girona des de 1884, superant els 27º del 15 de març de 1998 de Girona-IES N.Xifra, 27º de màxima i 0º de mínima.
Totes aquestes dades ens fan pensar que el canvi climàtic és un fet ben fonamentat, el clima tendeix cap als extrems tèrmics a partir de 1990, i sobretot cap a l'excés de calor. Les onades de fred es continuaran produint durant el segle XXI però estaran
enmig de períodes molt càlids, per tant el que es notarà en les anàlisis de les sèries és un increment notable de les temperatures.
També voldríem fer esment de la forta sequedat de l'aire en aquest mes. La humitat mitjana és del 51 % a Salt, des de 1884 no teníem un febrer amb l'aire tan sec a Girona. La persistent tramuntana a l'Empordà és la culpable d'aquesta anormalment baixa humitat. Això i la important sequera que estem patint, ja que aquest és el 4t hivern més sec des de 1907 a Girona, amb 36 mm, ens fa pensar en què el perill d'incendi és important i s'han d'extremar les precaucions.
El futur temps d'aquesta primavera mirant les previsions dels diferents organismes no sembla gaire engrescador. S'espera una primavera més seca i més càlida del normal. Esperem pel bé dels nostres boscos que no es compleixin les previsions ja que el perill d'incendis seria important a l'estiu. A més a més els pagesos tindrien una collita de cereals molt migrada, apart per als arbres fruiters convindria una mica de pluja.
Temps al temps...

No hay comentarios: